Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Η ονομασία Μικρά Ασία και τα όρια αυτής

Η ονομασία Μικρά Ασία (και σπανιώτερα Ελάσσων Ασία) παρουσιάζεται κατά τον 4ο μ.χ αιώνα. Ο Παύλος Ορόσιος είναι, φαίνεται, ο πρώτος, ο οποίος την μεταχειρίσθηκε.

Ποια όμως αριβώς χώρα ονομάζουμε εμείς σήμερα Μικρά Ασία και έως που εκτείνουμε τα όριά της;

Τα προς Β, προς Δ και προς Ν όρια της Μ. Ασίας είναι σαφώς διαγεγραμμένα, διότι τα αποτελούν θαλάσσια ύδατα. Είναι ο Εύξεινος (προς Β), ο Βόσπορος και η Προποντίδα (προς ΒΔ), ο Ελλήσποντος και το Αιγαίο (προς Δ) και η Μεσόγειος (προς Ν), ή ακριβέστερα, το τμήμα εκείνο της Μεσογείου, το οποίο απλώνεται μεταξύ της Μ. Ασίας και της Αιγύπτου, περιβρέχει την Κύπρον και καταλήγει στον Ισσικό κόλπο.
Αλλά ενώ τα προς Β, προς Δ και προς Ν όρια είναι φυσικώς ευδιάκριτα, τα ανατολικά δεν είναι τελείως καθορισμένα. Εδώ η Μ. Ασία δεν έχει όρη, τα οποία να την διαχωρίζουν από τις γειτονικές της χώρες, από την Αρμενία και Μεσοποταμία, με όρια πραγματικά και φυσικά, όπως λ.χ η Ισπανία τα Πυρηναία και η Ιταλία τις Άλπεις. Γι 'αυτό ενταυθα το όρια εν γένει της χώρας ήταν πάντα ακαθόριστα. Αλλά για τη γεωγραφική περιγραφή αρκεί γραμμή νοητή, αδρομερώς χαρασσομένη δια των οροσειρών από του Ισσικού κόλπου προς τον Ευφράτην μεταξύ Σαμοσάτων και Μελιτηνής, ακολουθούσα έπειτα τον ρουν του ποταμού και καταλήγουσα προς Α της Τραπεζούντας στον Εύξεινο Πόντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: